Tradycyjnie czenaki na Litwie oraz w innych wschodnich
regionach podaje się w małych, jednoporcjowych, glinianych naczyniach z
pokrywką. Zaciekawiona przepisem, a pozbawiona tych uroczych naczynek przygotowałam
jedną, dużą zapiekankę. Smakuje rewelacyjnie! Lekko chrupiące warzywa
przenikają się smakami, tworząc niepowtarzalną całość. Gorąco polecam!
- 8 średnich ziemniaków
- 4 marchewki
- 250 g kiszonej kapusty
- 250 g białej, młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka śmietany 18%
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 50 g żółtego sera
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy w
osolonej wodzie na pół-twardo, ok. 10 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Kiszoną kapustę lekko
siekamy i nie odsączając mieszamy z drobno poszatkowaną białą kapustą.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i
szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso i podsmażamy na
rumiano. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy
kolejno warstwami: podgotowane ziemniaki, podsmażone mięso z cebulą, marchewkę,
pieczarki i kapustę. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1900C
przez 50 minut. Po tym czasie zapiekankę odkrywamy i polewamy sosem
przygotowanym ze śmietany, majonezu, jogurtu i sera startego na tarce,
doprawionego do smaku solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut do
zrumienienia.
Wygląda smakowicie:) Nie znałam tego typu zapiekanki- będzie kiedyś na obiad:)
OdpowiedzUsuńJa też nie znałam tego przepisu, a zapowiada się rewelacyjnie. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, która już dzisiaj niestety się kończy.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś skorzystałam z tego przepisu. Dodałam jeszcze natki pietruszki. Smakowało nam! Dziękujemy ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę:)
UsuńNigdy nie słyszałam o czenaku. Wygląda fajnie.
OdpowiedzUsuń