poniedziałek, 28 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA A`LA LITEWSKI CZENAK




Tradycyjnie czenaki na Litwie oraz w innych wschodnich regionach podaje się w małych, jednoporcjowych, glinianych naczyniach z pokrywką. Zaciekawiona przepisem, a pozbawiona tych uroczych naczynek przygotowałam jedną, dużą zapiekankę. Smakuje rewelacyjnie! Lekko chrupiące warzywa przenikają się smakami, tworząc niepowtarzalną całość. Gorąco polecam!

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g białej, młodej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej
Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo, ok. 10 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Kiszoną kapustę lekko siekamy i nie odsączając mieszamy z drobno poszatkowaną białą kapustą. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso i podsmażamy na rumiano. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kolejno warstwami: podgotowane ziemniaki, podsmażone mięso z cebulą, marchewkę, pieczarki i kapustę. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1900C przez 50 minut. Po tym czasie zapiekankę odkrywamy i polewamy sosem przygotowanym ze śmietany, majonezu, jogurtu i sera startego na tarce, doprawionego do smaku solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut do zrumienienia.



Pieczarkowy Tydzień 2014

Inspiracja: gazetka „Przepisy czytelników” nr 1/2014, z moimi małymi zmianami.

6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie:) Nie znałam tego typu zapiekanki- będzie kiedyś na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie znałam tego przepisu, a zapowiada się rewelacyjnie. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, która już dzisiaj niestety się kończy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dziś skorzystałam z tego przepisu. Dodałam jeszcze natki pietruszki. Smakowało nam! Dziękujemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie słyszałam o czenaku. Wygląda fajnie.

    OdpowiedzUsuń