Bardzo lubię to proste ciasto serowe. Najczęściej piekę z
niego szybkie ciasteczka z owocami (jak te z jabłkiem), ale świetnie sprawdza
się też w rogalikach. Kruche, lekko listkujące i smaczne nawet na drugi dzień.
Polecam!
- 4 szklanki mąki
- 500 g twarogu
- 400 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g twardej marmolady
- cukier puder do oprószenia
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy
zimne, posiekane masło, jajka i twaróg (zwykły z kostki, nie mielony).
Składniki siekamy nożem, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy je
w kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką,
dzielimy na 6 mniej więcej równych części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na
kształt okręgu o grubości ok. 4 – 5 mm. Z okręgów wycinamy po 8 trójkątów. Od szerszej
strony każdego z nich wykładamy porcję marmolady i dobrze sklejając, aby w
czasie pieczenia nie wyciekła, zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze
wyłożonej matą lub papierem od pieczenia i pieczemy ok. 16 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Aż ślinka cieknie, uwielbiam takie rogaliki.
OdpowiedzUsuńwłaśnie coś takiego chodzi za mną od dłuższego czasu
OdpowiedzUsuńTen twaróg z kostki trzeba zmielić czy wystarczy pokruszyć? :)
OdpowiedzUsuńWystarczy pokruszyć
Usuń:)
OdpowiedzUsuń