Tradycyjne rafaello na słonych krakersach w sezonie
truskawkowym połączyłam z orzeźwiającym musem. Ciasto bez pieczenia, idealne na
upały, w dodatku bosko smakuje. Polecam!
- 500 ml mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 150 ml wody
- 2 opakowania słonych krakersów
- 50 g wiórków kokosowych
Mus truskawkowy: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w
150 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus.
Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, do
momentu aż mus zacznie gęstnieć.
Krem kokosowy: Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym,
mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z
cukrem. Mieszając wlewamy masę jajeczną i gotujemy do momentu uzyskania gęstego
budyniu. Budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy do niego miękkie masło.
Miksujemy aż się rozpuści. Wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i dobrze
mieszamy.
Pozostałe 50 g wiórków prażymy przez 2 minuty na suchej,
rozgrzanej patelni.
Wykonanie: Na dnie blaszki o wymiarach mniej więcej
20 x 26 cm (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to
niezbędne) układamy warstwę krakersów, jeden przy drugim. Rozsmarowujemy 1/3 wciąż
ciepłego kremu kokosowego i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Wylewamy
zaczynający tężeć mus truskawkowy. Wyrównujemy powierzchnię, układamy kolejną warstwę
krakersów, a następnie 1/3 kremu i ostatnią warstwę krakersów. Wierzch
smarujemy pozostałym kremem i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Gotowe
ciasto wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
świetne ciasto, bardzo lubię z kokosowe :)
OdpowiedzUsuń