wtorek, 21 czerwca 2016

TRUSKAWKOWE RAFAELLO - CIASTO BEZ PIECZENIA




Tradycyjne rafaello na słonych krakersach w sezonie truskawkowym połączyłam z orzeźwiającym musem. Ciasto bez pieczenia, idealne na upały, w dodatku bosko smakuje. Polecam!

Krem kokosowy:
  • 500 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g  wiórków kokosowych
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 150 ml wody
Dodatkowo:
  • 2 opakowania słonych krakersów
  • 50 g wiórków kokosowych

Mus truskawkowy: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu aż mus zacznie gęstnieć.

Krem kokosowy: Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Mieszając wlewamy masę jajeczną i gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy do niego miękkie masło. Miksujemy aż się rozpuści. Wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i dobrze mieszamy.
Pozostałe 50 g wiórków prażymy przez 2 minuty na suchej, rozgrzanej patelni.

Wykonanie: Na dnie blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to niezbędne) układamy warstwę krakersów, jeden przy drugim. Rozsmarowujemy 1/3 wciąż ciepłego kremu kokosowego i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Wylewamy zaczynający tężeć mus truskawkowy. Wyrównujemy powierzchnię, układamy kolejną warstwę krakersów, a następnie 1/3 kremu i ostatnią warstwę krakersów. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

1 komentarz: