Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem miodowym to
klasyk Świąt Bożego Narodzenia. Najlepszy jest po dwóch dniach, kiedy kruche
placki zmiękną od masy serowej. Gorąco polecam!
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 jajka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy,
a następnie zagniatamy do uzyskania zwartego elastycznego ciasta. Dzielimy je
na 3 równe części i każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 26 cm,
wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Placki pieczemy kolejno po 20 minut
w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Studzimy.
Masa serowa: Jajka, cukier, masło i ser miksujemy, a
następnie podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Doprowadzamy do wrzenia i
kiedy masa zacznie bulgotać dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną.
Mieszamy i zdejmujemy z palnika. Ciepłą masą przekładamy blaty kruchego ciasta.
Studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy, energicznie mieszając do uzyskania gładkiej
polewy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy wg uznania (np.
posypką cukrową, wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzechami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz