Pstrąg to bardzo delikatna i zdrowa rybka, a przygotowany w
galarecie wprost rozpływa się w ustach. W takiej postaci pojawia się u nas na
różnych uroczystościach rodzinnych oraz przede wszystkim na stole wigilijnym.
Udekorowany kolorowymi warzywami nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie
wygląda.
- 2 pstrągi
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- plasterki cytryny
- natka pietruszki
- kukurydza konserwowa
Pstrągi sprawiamy, głowy odcinamy, a płetwy i ogon
zostawiamy. Ryby bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na 4-centymetrowe
kawałki. Oprószamy solą z wszystkich stron i odkładamy.
Do płaskiego garnka wkładamy oczyszczone warzywa, liście
laurowe oraz ziele angielskie i pieprz. Zalewamy 1, 5 litra wody, delikatnie
solimy i gotujemy 20 minut. Zmniejszamy ogień, wkładamy kawałki pstrąga i
gotujemy kolejne 20 minut. Rybę delikatnie wyjmujemy. Wywar przecedzamy przez
gęstą gazę i odparowujemy do uzyskania 1 litra płynu. Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej
ilości gorącego wywaru, wlewamy do reszty i dobrze mieszamy. Studzimy i 1/3
wywaru wylewamy na dno jednej lub dwóch podłużnych salaterek. Wkładamy do
lodówki do stężenia. Na galarecie układamy kawałki pstrąga, zalewamy połową
pozostałego wywaru i ponownie wstawiamy do lodówki. Na stężałej galarecie
układamy dekoracje np. z plasterków ugotowanej marchewki, kukurydzy lub
groszku, plasterków cytryny i natki pietruszki. Na wierzch delikatnie wylewamy
resztę wywaru i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń