środa, 20 grudnia 2017

PSTRĄG W GALARECIE




Pstrąg to bardzo delikatna i zdrowa rybka, a przygotowany w galarecie wprost rozpływa się w ustach. W takiej postaci pojawia się u nas na różnych uroczystościach rodzinnych oraz przede wszystkim na stole wigilijnym. Udekorowany kolorowymi warzywami nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie wygląda.

  • 2 pstrągi
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • plasterki cytryny
  • natka pietruszki
  • kukurydza konserwowa

Pstrągi sprawiamy, głowy odcinamy, a płetwy i ogon zostawiamy. Ryby bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Oprószamy solą z wszystkich stron i odkładamy.
Do płaskiego garnka wkładamy oczyszczone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz. Zalewamy 1, 5 litra wody, delikatnie solimy i gotujemy 20 minut. Zmniejszamy ogień, wkładamy kawałki pstrąga i gotujemy kolejne 20 minut. Rybę delikatnie wyjmujemy. Wywar przecedzamy przez gęstą gazę i odparowujemy do uzyskania 1 litra płynu. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego wywaru, wlewamy do reszty i dobrze mieszamy. Studzimy i 1/3 wywaru wylewamy na dno jednej lub dwóch podłużnych salaterek. Wkładamy do lodówki do stężenia. Na galarecie układamy kawałki pstrąga, zalewamy połową pozostałego wywaru i ponownie wstawiamy do lodówki. Na stężałej galarecie układamy dekoracje np. z plasterków ugotowanej marchewki, kukurydzy lub groszku, plasterków cytryny i natki pietruszki. Na wierzch delikatnie wylewamy resztę wywaru i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

1 komentarz: