Kiedy w ogródkach i na straganach kolorowo od warzyw to
najlepszy moment na zrobienie zapasów na zimę. Warzywne leczo, które po
podgrzaniu można połączyć z podsmażoną kiełbaską, piersią z kurczaka, lub podać
bez dodatków z bagietką to jedno z najlepszych rozwiązań. Z tej porcji
otrzymałam 4 duże, litrowe słoiki.
- 1 kg cukinii
- ½ kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 ½ kg czerwonej papryki
- 1 ½ kg pomidorów
- ½ kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki cynamonu
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, aby puściły sok,
stawiamy na ogniu i gotujemy 5 – 10 minut. Blendujemy i przecieramy przez gęste
sito, aby otrzymać gładki przecier pomidorowy.
Fasolkę szparagową płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy na
2-centymetrowe kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i
cukru, do miękkości, ok. 15 minut. Odcedzamy.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w większą
kostkę. Cukinię razem ze skórką kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i
kroimy w średnią kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i
dusimy aż zrobi się szklista. Dodajemy paprykę i dusimy razem 15 minut.
Dodajemy cukinię, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy
do smaku. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając ok. 20 minut na
małym ogniu. Pod koniec dodajemy ugotowaną fasolkę oraz drobno posiekaną natkę
pietruszki. Mieszamy, zagotowujemy i gorące leczo przekładamy do słoików. Zakręcamy
i pasteryzujemy 20 minut.
Uwielbiam warzywne leczo, bez dodatku mięsa. Jak dla mnie wędzona papryka nadaje wystarczająco "mięsny" smak :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam fasolki do leczo. Ciekawy pomysł ,który chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZ wędzoną papryką i fasolką jeszcze nie próbowałam, hm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo w każdej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńBiorę.Przepis wydaje się rewelacyjny.Dziekuje.
OdpowiedzUsuńCzy pasteryzacja 20 minut wystarczy? Czy trzeba powtórzyć pasteryzację na następny dzień?
OdpowiedzUsuńWystarczy 20 minut. Tak przygotowane leczo wytrzymuje u mnie wiele miesięcy. Oczywiście po przestudzeniu słoików trzeba sprawdzić, czy wszystkie pokrywki się odpowiednio zassały
Usuń