czwartek, 15 sierpnia 2019

LECZO Z CUKINII I FASOLKI SZPARAGOWEJ NA ZIMĘ




Kiedy w ogródkach i na straganach kolorowo od warzyw to najlepszy moment na zrobienie zapasów na zimę. Warzywne leczo, które po podgrzaniu można połączyć z podsmażoną kiełbaską, piersią z kurczaka, lub podać bez dodatków z bagietką to jedno z najlepszych rozwiązań. Z tej porcji otrzymałam 4 duże, litrowe słoiki.

  • 1 kg cukinii
  • ½ kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1 ½  kg czerwonej papryki
  • 1 ½ kg pomidorów
  • ½ kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, aby puściły sok, stawiamy na ogniu i gotujemy 5 – 10 minut. Blendujemy i przecieramy przez gęste sito, aby otrzymać gładki przecier pomidorowy.
Fasolkę szparagową płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru, do miękkości, ok. 15 minut. Odcedzamy.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Cukinię razem ze skórką kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy aż zrobi się szklista. Dodajemy paprykę i dusimy razem 15 minut. Dodajemy cukinię, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy do smaku. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając ok. 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy ugotowaną fasolkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, zagotowujemy i gorące leczo przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam warzywne leczo, bez dodatku mięsa. Jak dla mnie wędzona papryka nadaje wystarczająco "mięsny" smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałam fasolki do leczo. Ciekawy pomysł ,który chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wędzoną papryką i fasolką jeszcze nie próbowałam, hm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam leczo w każdej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biorę.Przepis wydaje się rewelacyjny.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy pasteryzacja 20 minut wystarczy? Czy trzeba powtórzyć pasteryzację na następny dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy 20 minut. Tak przygotowane leczo wytrzymuje u mnie wiele miesięcy. Oczywiście po przestudzeniu słoików trzeba sprawdzić, czy wszystkie pokrywki się odpowiednio zassały

      Usuń