piątek, 30 sierpnia 2019

PAŁKI Z KURCZAKA W BOCZKU




Pałki z kurczaka pieczone w plastrach boczku to proste, a efektowne danie. Świetne na rodzinny obiad oraz jako przekąska imprezowa. Gotowe pałki można też zabrać w plener i podgrzać na grillu. Są soczyste i pełne smaku.

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 200 g surowego boczku wędzonego, w plastrach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Z pałek zdejmujemy skórę. Paprykę słodką i ostrą mieszamy z tymiankiem, majerankiem, solą, cukrem i pieprzem. Oprószamy pałki dokładnie z wszystkich stron, wkładamy do zamykanego naczynia i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Po tym czasie każdą pałkę owijamy plasterkiem boczku i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut w 1800C. 15 minut przed końcem pieczenia przykrycie zdejmujemy, aby boczek się przyrumienił. 

3 komentarze: