wtorek, 31 marca 2020

TARTALETKI Z LEMON CURD




Kruche spody tartaletek wypełniłam lekkim kremem na bazie serka mascarpone i orzeźwiającym kremem cytrynowym. Uroku dodają im małe bezy na samej górze, które można kupić lub wykonać samodzielnie z 1 białka i 50 g cukru pudru - suszymy je przez godzinę w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1100C. 

Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:

Kruche ciasto:
  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Krem cytrynowy – lemon curd:
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 12 średnich bezików

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną się lekko rumienić.

Krem cytrynowy – lemon curd: Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok wyciskamy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się zagotować!). Studzimy i przecieramy przez gęste sitko, aby uzyskać większą gładkość kremu.

Wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z przesianym cukrem pudrem do puszystości i wykładamy po łyżce na zimne spody tartaletek. Na wierzch wykładamy porcję kremu cytrynowego. Dekorujemy bezikami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz