Gęsta, pożywna zupa dla całej rodziny. Polecam!
- ½ kapusty pekińskiej (ok. 400 g)
- 400 g mięsa mielonego (np. z łopatki)
- 2 litry lekkiego bulionu
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1/3 szklanki ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- olej
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i
selera w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę a
kapustę szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, szklimy cebulę
i wrzucamy do niej rozdrobnione mięso. Podsmażamy aż mięso zacznie się
rumienić. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy
warzywa i ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy całość ok. 15-20 minut do
miękkości, pod koniec gotowania dodając koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprze oraz posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz