piątek, 7 marca 2014

CHLEB Z SERKIEM WIEJSKIM




Dzisiaj zapraszam na pszenny chlebek z dodatkiem serka wiejskiego. Delikatny, miękki i puszysty, z bardzo smaczną skórką. Przyznam, że efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Dodając do ciasta serka wiejskiego spodziewałam się chleba ciężkiego i zwartego, a wyszedł puszysty jak bułeczka. W smaku przypomina trochę bułkę wrocławską. Świeżość zachowuje do dwóch dni. Bochenek można uformować tradycyjnie jak u mnie, lub upiec w keksówce o wymiarach 10 x 30 cm. Gorąco polecam!

  • 250 g serka wiejskiego
  • 150 g mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce łączymy pozostałe składniki, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, lekko wyrabiamy i formujemy owalny bochenek. Układamy go na blasze i ostrym nożykiem kilkakrotnie nacinamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 35-40 min. 

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy na stolnicę i postępujemy tak jak powyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz