Dzisiaj zapraszam na pszenny chlebek z dodatkiem serka
wiejskiego. Delikatny, miękki i puszysty, z bardzo smaczną skórką. Przyznam, że
efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Dodając do ciasta serka wiejskiego
spodziewałam się chleba ciężkiego i zwartego, a wyszedł puszysty jak bułeczka.
W smaku przypomina trochę bułkę wrocławską. Świeżość zachowuje do dwóch dni.
Bochenek można uformować tradycyjnie jak u mnie, lub upiec w keksówce o
wymiarach 10 x 30 cm. Gorąco polecam!
- 250 g serka wiejskiego
- 150 g mleka
- 50 g roztopionego masła
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotowujemy
zaczyn i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce
łączymy pozostałe składniki, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, lekko wyrabiamy i formujemy owalny bochenek. Układamy go na blasze i ostrym nożykiem kilkakrotnie nacinamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Chleb pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez
ok. 35-40 min.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy na stolnicę i postępujemy tak jak powyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz