czwartek, 27 marca 2014

KARKÓWKA IMPREZOWA Z PIECZARKAMI I KISZONYM OGÓRKIEM




To pomysł na karkówkę do podania na większej imprezie, ale jeśli zrobimy z mniejszej porcji sprawdzi się też świetnie jako danie obiadowe. Mięso ma oryginalny, ciekawy smak dzięki ogórkom kiszonym i zalewie w jakiej się piecze. Wszystkim bardzo smakuje. Polecam!

  • 1 kg karkówki
  • 50 dag pieczarek
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy je solą, pieprzem i majerankiem. Lekko panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia z obu stron. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karkówki, na niewielkim ogniu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Wykładamy ją na karkówkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, lekko podsmażamy i wykładamy na cebulę. Wierzch posypujemy równomiernie ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę.
Zalewę z ogórków mieszamy z keczupem i koncentratem pomidorowym, polewamy karkówkę z warzywami i pieczemy pod przykryciem około 70-80 minut w temperaturze 1900C – do miękkości karkówki.


Inspiracja: „Przyślij przepis” z 2009 r.

3 komentarze:

  1. Faktycznie, zbieg okoliczności, że u nas dziś ta sama karkówka ;) Jest przepyszna, polecam wszystkim czytelnikom Pani bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę to danie przygotować dzień wcześniej na imprezę,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, karkówke można upiec dzień wcześniej, przechować w chłodzie pod przykryciem do następnego dnia, a tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku

      Usuń