To pomysł na karkówkę do podania na większej imprezie, ale jeśli
zrobimy z mniejszej porcji sprawdzi się też świetnie jako danie obiadowe. Mięso
ma oryginalny, ciekawy smak dzięki ogórkom kiszonym i zalewie w jakiej się
piecze. Wszystkim bardzo smakuje. Polecam!
- 1 kg karkówki
- 50 dag pieczarek
- 4 duże ogórki kiszone
- 2 duże cebule
- 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- majeranek
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy je
solą, pieprzem i majerankiem. Lekko panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym
oleju do przyrumienienia z obu stron. Przekładamy do dużego naczynia
żaroodpornego.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karkówki, na niewielkim
ogniu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Wykładamy ją na karkówkę. Na patelnię
wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, lekko podsmażamy i wykładamy na cebulę.
Wierzch posypujemy równomiernie ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę.
Zalewę z ogórków mieszamy z keczupem i koncentratem
pomidorowym, polewamy karkówkę z warzywami i pieczemy pod przykryciem około
70-80 minut w temperaturze 1900C – do miękkości karkówki.
Inspiracja: „Przyślij przepis” z 2009 r.
Faktycznie, zbieg okoliczności, że u nas dziś ta sama karkówka ;) Jest przepyszna, polecam wszystkim czytelnikom Pani bloga :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę to danie przygotować dzień wcześniej na imprezę,
OdpowiedzUsuńTak, karkówke można upiec dzień wcześniej, przechować w chłodzie pod przykryciem do następnego dnia, a tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku
Usuń