środa, 26 marca 2014

SAŁATKA WARSTWOWA Z SERKIEM TOPIONYM




Tą sałatkę przygotowałam razem z siostrą na jej urodziny. Gościom bardzo smakowała. Oryginalna, warstwowa, z serkami topionymi, w radosnych kolorach. Pięknie prezentowała się na stole. Polecam!

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 kostki serka topionego, np. śmietankowego
  • 1 duża cebula (lub biała część pora)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 30 dag wędliny szynkowej
  • 4 średnie, ugotowane marchewki
  • 200 ml majonezu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • maggi
  • ewent. zioła do sałatek

Serki topione wkładamy do zamrażarki na kilka godzin przed przygotowywaniem sałatki.
Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawą maggi w płynie oraz solą i pieprzem do smaku. Można również dodać ulubionych ziół do sałatek.
Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy biała od żółtek, żółtka odkładamy, a białka kroimy w kostkę i wykładamy jako pierwszą warstwę sałatki.
Smarujemy je 1/3 porcji przygotowanego sosu majonezowego. Następnie wykładamy warstwę wędliny pokrojonej w kostkę, a na nią ścieramy na dużych oczkach tarki serek topiony wyjęty z zamrażarki. Kolejna warstwa to cebula i ogórki pokrojone w kostkę.
Rozsmarowujemy 1/3 sosu, wykładamy marchewkę ugotowaną i pokrojoną w kostkę, smarujemy ją ostatnią 1/3 porcję sosu, a wierzch posypujemy żółtkami startymi na tarce o drobnych oczkach.
Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Źródło: Przyślij przepis – po lekkim odchudzeniu składników.

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna. Mam ochotę ją zrobić i podać moim gościom, dlatego mam pytanie. Z podanych ilości składników ile wychodzi tej sałatki? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać po ilości składników nie jest to jakaś duża porcja. Całość mieści się w średniej wielkości misce sałatkowej o pojemności do półtora litra (nie wypełniając jej całkowicie - tak jak na zdjęciu). Życzę powodzenia i smacznego!

      Usuń