Tą sałatkę przygotowałam razem z siostrą na jej urodziny.
Gościom bardzo smakowała. Oryginalna, warstwowa, z serkami topionymi, w
radosnych kolorach. Pięknie prezentowała się na stole. Polecam!
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 kostki serka topionego, np. śmietankowego
- 1 duża cebula (lub biała część pora)
- 4 ogórki konserwowe
- 30 dag wędliny szynkowej
- 4 średnie, ugotowane marchewki
- 200 ml majonezu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- maggi
- ewent. zioła do sałatek
Serki topione wkładamy do zamrażarki na kilka godzin przed przygotowywaniem
sałatki.
Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawą maggi w płynie oraz
solą i pieprzem do smaku. Można również dodać ulubionych ziół do sałatek.
Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy biała od żółtek, żółtka
odkładamy, a białka kroimy w kostkę i wykładamy jako pierwszą warstwę sałatki.
Smarujemy je 1/3 porcji przygotowanego sosu majonezowego.
Następnie wykładamy warstwę wędliny pokrojonej w kostkę, a na nią ścieramy na
dużych oczkach tarki serek topiony wyjęty z zamrażarki. Kolejna warstwa to
cebula i ogórki pokrojone w kostkę.
Rozsmarowujemy 1/3 sosu, wykładamy marchewkę ugotowaną i
pokrojoną w kostkę, smarujemy ją ostatnią 1/3 porcję sosu, a wierzch posypujemy
żółtkami startymi na tarce o drobnych oczkach.
Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Źródło: Przyślij przepis – po lekkim odchudzeniu składników.
Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna. Mam ochotę ją zrobić i podać moim gościom, dlatego mam pytanie. Z podanych ilości składników ile wychodzi tej sałatki? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak jak widać po ilości składników nie jest to jakaś duża porcja. Całość mieści się w średniej wielkości misce sałatkowej o pojemności do półtora litra (nie wypełniając jej całkowicie - tak jak na zdjęciu). Życzę powodzenia i smacznego!
Usuń