piątek, 8 września 2017

MUFFINKI BANANOWO-BORÓWKOWE




Muffinki z sezonowymi owocami, do tego obficie posypane kruszonką, ucieszą wszystkie dzieci.

Składniki na 16 muffinek:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki kefiru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 dojrzałe banany
  • 200 g borówek amerykańskich
Kruszonka:
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 30 g zimnego masła

Kruszonka: Do miseczki wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy zimne, posiekane masło. Składniki rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania ciasta.

Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy, dodajemy kefir, olej i banany rozgniecione widelcem na puree. Mieszając dodajemy sypkie produkty, a na koniec borówki. Masę przekładamy do foremek na muffinki, do ¾ ich wysokości. Posypujemy obficie schłodzoną kruszonką. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).


Inspiracja: Banana blueberry muffins

1 komentarz: