Muffinki z sezonowymi owocami, do tego obficie posypane kruszonką, ucieszą wszystkie dzieci.
Składniki na 16
muffinek:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ¾ szklanki kefiru
- ½ szklanki oleju
- 2 dojrzałe banany
- 200 g borówek amerykańskich
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 30 g zimnego masła
Kruszonka: Do miseczki wsypujemy mąkę i cukier.
Dodajemy zimne, posiekane masło. Składniki rozcieramy palcami do uzyskania
sypkiej kruszonki i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania ciasta.
Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli, sodą i
proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy, dodajemy kefir, olej i banany
rozgniecione widelcem na puree. Mieszając dodajemy sypkie produkty, a na koniec
borówki. Masę przekładamy do foremek na muffinki, do ¾ ich wysokości. Posypujemy
obficie schłodzoną kruszonką. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu).
Inspiracja: Banana blueberry muffins
Brzmi nieźle, wypróbuję.
OdpowiedzUsuń