niedziela, 6 grudnia 2020

BÛCHE DE NOËL – BOŻONARODZENIOWY PIENIEK

 

Bûche de Noël to wypiek popularny we Francji. Pięknie przyozdobioną roladę w kształcie drewnianego pieńka podaje się w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Warto się zainspirować tym pomysłem i również nasze świąteczny stoły udekorować takim eleganckim deserem. Swoją roladę przygotowałam z ciasta biszkoptowego z cynamonem i kremem czekoladowym. Wyglądała i smakowała bardzo świątecznie. Polecam!

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Krem czekoladowy:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 150 ml mocnej kawy
  • cukier puder

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej, prostokątnej blaszki z wyposażenia piekarnika. Pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Nie należy biszkoptu piec dłużej, gdyż zbyt mocno wysuszony będzie się łamał przy zwijaniu. Gorący biszkopt przenosimy na bawełnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, tak aby papier do pieczenia był od góry. Papier delikatnie odklejamy, a biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w ciasną roladę. Odstawiamy do przestudzenia.

Krem czekoladowy: Czekoladę gorzką i mleczną siekamy w drobną kostkę. Śmietankę z cynamonem zagotowujemy i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do gładkości. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną masę miksujemy na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut, aż nabierze puszystości.

Wykonanie: Zimny biszkopt odwijamy ze ściereczki, delikatnie nasączamy kawą i smarujemy kremem, część zostawiając do dekoracji. Zwijamy roladę. Z obu jej końców ukośnie odcinamy dwa kawałki ciasta i układamy je wzdłuż rolady, aby tworzyły konary gałęzi. Całość smarujemy pozostałym kremem, wygładzamy i widelcem robimy podłużne wzory, imitujące nierówności kory. Całość oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy wg uznania, np. grzybkami, listkami i świerkowymi gałązkami. Roladę przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. A gdzie dalsza część przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, coś mi umknęło. Wieczorem dodam. Dzięki za spostrzegawczość ;)

      Usuń
  2. Super przepis! idealny na święta. Pozdrawiam i wesołych!

    OdpowiedzUsuń