wtorek, 22 grudnia 2020

CYNAMONOWE GWIAZDKI

 


 

Razem z córką upiekłyśmy szybkie, kruche ciasteczka w bożonarodzeniowym klimacie. Cynamonowe gwiazdki można upiec na ostatnią chwilę, bo nie potrzebują leżakowania jak pierniczki. Ilość zależy od wielkości użytej foremki – nasza gwiazdka miała ok. 7 cm średnicy. Polecam!

Składniki na ok. 40 gwiazdek:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka, cynamon i proszek do pieczenia. Ciasto energicznie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 13-15 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

1 komentarz:

  1. Wyglądają cudownie! Piekłem w święta i smakują równie dobrze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń