Razem z córką upiekłyśmy szybkie, kruche ciasteczka w bożonarodzeniowym klimacie. Cynamonowe gwiazdki można upiec na ostatnią chwilę, bo nie potrzebują leżakowania jak pierniczki. Ilość zależy od wielkości użytej foremki – nasza gwiazdka miała ok. 7 cm średnicy. Polecam!
Składniki na ok. 40 gwiazdek:- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 120 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka, cynamon i proszek do pieczenia. Ciasto energicznie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 13-15 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Wyglądają cudownie! Piekłem w święta i smakują równie dobrze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń