Na ostatnią chwilę przed Świętami lub w dowolnym momencie, kiedy mamy ochotę na szybkie korzenne ciasto, polecam piernik z dżemem na bazie przepisu ze starego zeszytu. Jest mięciutki i puszysty, a jednocześnie wilgotny. Aby nadać mu odświętnego charakteru można użyć do dekoracji lukrowanych pierników lub ulubionych bakalii. Polecam!
Składniki na formę 24x24 cm:- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki ulubionego dżemu
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 szklanki mąki
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Cienką strużką dolewamy stopniowo olej, dodajemy dżem i mleko. Na sam koniec wsypujemy suche składniki. Mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy o wym. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Czekoladę drobno kroimy i zalewamy mocno podgrzaną śmietanką. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Wylewamy na ciasto. Dekorujemy wg uznania.
Smacznie!
OdpowiedzUsuńdrabinki gimnastyczne