Smaczna, szpinakowa pizza z kurczakiem i niebieskim serem
pleśniowym. Inspirowałam się smakami zapiekanki makaronowej, którą bardzo
lubimy, więc byłam pewna, że w tym wydaniu również nam posmakuje. Polecam!
Składniki na 2 duże
pizze:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 1 płaska łyżka soli
- 300 – 350 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy
- 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 g)
- 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego, np. gorgonzola, lazur (200 g)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g sera mozzarella
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej
Ciasto: Świeże
drożdże rozpuszczamy w niewielkiej porcji ciepłej wody. Do mąki dodajemy resztę
wody, olej, sól i na koniec drożdże. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na
dwie równe porcje, formujemy je w kule, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i
przenosimy na natłuszczone blachy.
Farsz: Pierś
z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy do
zrumienienia na rozgrzanym oleju. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę
pokrojoną w kostkę, szklimy i dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy
razem przez 2 minuty i dodajemy rozmrożony na sitku szpinak. Smażymy około 5
minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w kostkę
niebieski ser pleśniowy, wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Mieszamy do momentu
aż ser całkowicie się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje. Studzimy.
Masę szpinakową rozsmarowujemy na cieście, posypujemy
kawałkami kurczaka i serem mozzarella.
Pieczemy ok. 15-20 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym
do 2000C – do lekkiego zrumienienia brzegów pizzy.
Świetna pizza, uwielbiam szpinak ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń