sobota, 17 maja 2014

PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ NA MAŚLANCE




Prosty i szybki placek z rabarbarem. Mocno wilgotny, rabarbarowo kwaśny z chrupiąco-słodką kruszonką. Dzięki maślance długo utrzymuje świeżość, ale prawdopodobnie zniknie szybciej, niż zdążycie się o tym przekonać:). Pięknie będzie się też prezentował z różowym rabarbarem, którego niestety w ogrodzie nie posiadam. Gorąco polecam!

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
Kruszonka:
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 40 g zimnego masła
Co najmniej godzinę wcześniej wyciągamy z lodówki maślankę, masło i jajka, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Rabarbar obieramy i kroimy w 1-centymentrowe kawałki. Mieszamy z 1 łyżką mąki.
Składniki kruszonki rozcieramy palcami do momentu aż dobrze się połączą i będą się luźno przesypywały przez palce.
Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczamy i oprószamy mąką.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C (lub do 1900C bez termo obiegu).
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę z cukrem (nie trzeba rozcierać na jasny i gładki puch). Dodajemy stopniowo po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując, a następnie w 3 turach naprzemiennie mąkę i maślankę, ucierając tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy rabarbar oprószony mąką i delikatnie mieszamy, aby dobrze rozłożył się w cieście. Całość przekładamy do przygotowanej blaszki, równomiernie posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na ok. 55-60 minut.
RabarbaloveRabarbalove

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta na maślance! takie też robiłam.

    OdpowiedzUsuń