Prosty i szybki placek z rabarbarem. Mocno wilgotny,
rabarbarowo kwaśny z chrupiąco-słodką kruszonką. Dzięki maślance długo
utrzymuje świeżość, ale prawdopodobnie zniknie szybciej, niż zdążycie się o tym
przekonać:). Pięknie będzie się też prezentował z różowym rabarbarem, którego
niestety w ogrodzie nie posiadam. Gorąco polecam!
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 40 g zimnego masła
Co najmniej godzinę wcześniej wyciągamy z lodówki maślankę,
masło i jajka, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Rabarbar obieramy i kroimy w 1-centymentrowe kawałki.
Mieszamy z 1 łyżką mąki.
Składniki kruszonki rozcieramy palcami do momentu aż dobrze
się połączą i będą się luźno przesypywały przez palce.
Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy
papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczamy i oprószamy mąką.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C (lub
do 1900C bez termo obiegu).
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę z cukrem (nie trzeba
rozcierać na jasny i gładki puch). Dodajemy stopniowo po 1 jajku, za każdym
razem dobrze miksując, a następnie w 3 turach naprzemiennie mąkę i maślankę, ucierając
tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy rabarbar oprószony mąką
i delikatnie mieszamy, aby dobrze rozłożył się w cieście. Całość przekładamy do
przygotowanej blaszki, równomiernie posypujemy kruszonką i wkładamy do
piekarnika na ok. 55-60 minut.
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta na maślance! takie też robiłam.
OdpowiedzUsuń