A na obiad – klopsiki! Tym razem zapiekane w sosie
pomidorowym z delikatną serową pierzynką. Smaczne i niebanalne, najlepiej
smakują podane do makaronu. Polecam!
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka oleju
- 50 g żółtego sera
Klopsiki: Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną
cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze
wyrabiamy i formujemy okrągłe klopsiki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Sos: Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę.
Wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem i szczyptą cukru. Sosem zalewamy klopsiki w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 1900C
na 45 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce i
zapiekamy jeszcze około 10-15 minut do momentu, aż ser się rozpuści.
Super :)
OdpowiedzUsuń