środa, 14 maja 2014

SAŁATKA WARSTWOWA Z BROKUŁAMI I KIEŁKAMI




Przepis na tą oryginalną, smaczną i lekką sałatkę dostałam od mojej siostry Bogusi, u której wielokrotnie miałam okazję jej próbować. Świetnie sprawdza się na różnego typu przyjęciach lub jako zrobiona bez okazji dla własnej przyjemności;). Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Polecam!

  • 1 duży brokuł (ok. 500 g)
  • 5 jajek
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik selera konserwowego (150-200g)
  • kiełki fasoli Mung lub inne – ok. 200 g
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 8-10 minut na pół-twardo. Odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, selera i kiełki odcedzamy.
Selera i kiełki mieszamy z jogurtem i majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W szklanej misce układamy warstwami:
  1.  brokuł
  2. jajka
  3. ogórki
  4.  kukurydzę
  5. sos z selerem i kiełkami
Chłodzimy w lodówce.

1 komentarz: