Przepis na tą oryginalną, smaczną i lekką sałatkę dostałam
od mojej siostry Bogusi, u której wielokrotnie miałam okazję jej próbować. Świetnie
sprawdza się na różnego typu przyjęciach lub jako zrobiona bez okazji dla
własnej przyjemności;). Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Polecam!
- 1 duży brokuł (ok. 500 g)
- 5 jajek
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 słoik selera konserwowego (150-200g)
- kiełki fasoli Mung lub inne – ok. 200 g
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej
wodzie ok. 8-10 minut na pół-twardo. Odcedzamy i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, selera i kiełki odcedzamy.
Selera i kiełki mieszamy z jogurtem i majonezem.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W szklanej misce układamy warstwami:
- brokuł
- jajka
- ogórki
- kukurydzę
- sos z selerem i kiełkami
Chłodzimy w lodówce.
Brzmi pysznie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń