poniedziałek, 26 maja 2014

SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO




Tegoroczne lato obfituje w jagody, więc chętnie chodzimy całą rodziną do lasu. Ze zdrowych jagódek robimy zapasy na zimę oraz pieczemy ciasta. Sernik jagodowy w upalny dzień okazał się deserem idealnym! Zimny, orzeźwiający, rozpływający się w ustach, a do tego zachęcający kolorami. Rewelacja!

Spód:
  •  200 g herbatników czekoladowych
  • 50 g masła
Masa serowo-jagodowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  •  2 łyżki żelatyny
  •  2 galaretki o smaku owoców leśnych

Spód: Herbatniki mielimy w malakserze lub bardzo drobno kruszymy. Masło roztapiamy i mieszamy z herbatnikami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowo-jagodowa: Jagody przecieramy przez sito lub rozdrabniamy blenderem (jeśli używamy mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić). Masło roztapiamy i miksujemy z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu. Masę dzielimy mniej więcej na połowę i do pierwszej części dodajemy przetarte jagody. 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Lekko studzimy i wlewamy do masy jagodowej. Miksujemy i wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Lekko studzimy i wlewamy do jasnej masy serowej. Miksujemy i wylewamy na stężałą warstwę jagodową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tężejące wylewamy na górę sernika. Ciasto przechowujemy w lodówce.

1 komentarz: