Tegoroczne lato obfituje w jagody, więc chętnie chodzimy
całą rodziną do lasu. Ze zdrowych jagódek robimy zapasy na zimę oraz pieczemy
ciasta. Sernik jagodowy w upalny dzień okazał się deserem idealnym! Zimny,
orzeźwiający, rozpływający się w ustach, a do tego zachęcający kolorami.
Rewelacja!
- 200 g herbatników czekoladowych
- 50 g masła
Masa
serowo-jagodowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki żelatyny
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
Spód:
Herbatniki mielimy w malakserze lub bardzo drobno kruszymy. Masło roztapiamy i
mieszamy z herbatnikami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiamy
dno tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa
serowo-jagodowa: Jagody przecieramy przez sito lub rozdrabniamy
blenderem (jeśli używamy mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić). Masło
roztapiamy i miksujemy z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy
po 1 łyżce twarogu. Masę dzielimy mniej więcej na połowę i do pierwszej części
dodajemy przetarte jagody. 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej
wody. Lekko studzimy i wlewamy do masy jagodowej. Miksujemy i wylewamy na
herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie drugą łyżkę
żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Lekko studzimy i wlewamy do
jasnej masy serowej. Miksujemy i wylewamy na stężałą warstwę jagodową.
Wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją
podaną na opakowaniu. Tężejące wylewamy na górę sernika. Ciasto przechowujemy w
lodówce.
Rewelacja .... jak ślicznie wyglada
OdpowiedzUsuń