środa, 7 maja 2014

GULASZ Z INDYKA Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI




Na sycący obiad proponuję ten pyszny i aromatyczny gulasz z udźca indyka. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie grubego makaronu, ziemniaków czy ulubionej kaszy. Polecam!

  • 600 g mięsa z udźca indyka (1 większy udziec)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • i/lub 1 por (biała część)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ¼ szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
Mięso z udźca kroimy w kostkę gulaszową i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złotobrązowo. Przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy przez około 15 minut.
Cebulę i/lub białą część pora kroimy w piórka, a boczek i pieczarki w plasterki. Na patelni z tłuszczem po smażeniu mięsa podsmaży kolejno boczek, cebulę i/lub pora oraz pieczarki. Przekładamy wszystko do mięsa, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy razem przez 10-15 minut, do miękkości. Śmietanę hartujemy odrobiną gorącego sosu, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz