Na sycący obiad proponuję ten pyszny i aromatyczny gulasz z
udźca indyka. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie grubego makaronu, ziemniaków
czy ulubionej kaszy. Polecam!
- 600 g mięsa z udźca indyka (1 większy udziec)
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- i/lub 1 por (biała część)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ¼ szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Mięso z udźca kroimy w kostkę gulaszową i obsmażamy na rozgrzanym
oleju na złotobrązowo. Przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem oraz
słodką i ostrą papryką. Zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy przez około 15
minut.
Cebulę i/lub białą część pora kroimy w piórka, a boczek i pieczarki
w plasterki. Na patelni z tłuszczem po smażeniu mięsa podsmaży kolejno boczek, cebulę
i/lub pora oraz pieczarki. Przekładamy wszystko do mięsa, dodajemy pomidory z
puszki i gotujemy razem przez 10-15 minut, do miękkości. Śmietanę hartujemy
odrobiną gorącego sosu, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem oraz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz