Zostało mi pół puszki masy krówkowej. Niby niewiele, ale w
sam raz na te ekspresowe muffinki. Mięciutkie, puszyste, w karmelowym kolorze i
smaku. Przepyszne!
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 150 g masy krówkowej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masy krówkowej
- płatki migdałowe
Masło i masę krówkową podgrzewamy na wolnym ogniu do
roztopienia. Studzimy. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Mieszamy.
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Łączymy z mokrymi składnikami i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem
do ¾ wysokości.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C
przez 20 min. (lub w 2000C bez termoobiegu)
Po przestudzeniu muffinki smarujemy masą krówkową i dekoracyjnie
posypujemy płatkami migdałów.
Śliczne są:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają,a i masa krówkowa kusi:)
OdpowiedzUsuń