Sezon rabarbarowy zaczynam w tym roku od tej uroczej kakaowej
rolady. Wymyśliłam ją na szybko, oczekując przyjazdu siostry. Bardzo jej
smakowała;) Jest puszysta, mięciutka i rozpływająca się w ustach. Po prostu rewelacja!
Polecam!
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 ½ szklanki mleka
- cukier puder do posypania
Rabarbar obieramy i kroimy w ok. 5-centymetrowe paski. Dużą
blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (koniecznie!) i
równomiernie układamy na niej paski rabarbaru.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając
stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao
i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką, tylko tyle aby
składniki się połączyły. Masę wylewamy równą warstwą na rabarbar i pieczemy
przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.
W tym czasie 1 szklankę mleka zagotowujemy, a pozostałe mieszamy
z budyniem. Jeśli używamy budyniu bez cukru dodajemy go tyle ile podano w
opisie na opakowaniu. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do
zgęstnienia.
Upieczony biszkopt wykładamy na rozłożoną i oprószoną cukrem
ściereczkę, tak aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy
go od warstwy rabarbaru (można sobie pomóc szerokim nożem). Roladę równomiernie
smarujemy ciepłym budyniem (od strony z rabarbarem) i zwijamy wzdłuż krótszego
boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem
oprószamy cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy blog kulinarny z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie i pozdrawiam.
www.odpowiedzinatrudnepytania.pl