Kakaowe herbatniki, do przygotowania w kilka chwil. Maślane i kruche. W sam raz
do popołudniowej herbatki. Na podstawie przepisu Nigelli Lawson z "Jak być domową boginią". Polecam!
Składniki na 1 dużą
blachę – ok. 25 ciasteczek:
- 200 g miękkiego masła
- 110 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło z cukrem ucieramy na jasny puch. Dodajemy mąkę
przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy do połączenia się
składników. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczając
układamy je w co najmniej centymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej
papierem lub matą do pieczenia. Każdą kulkę dodatkowo spłaszczamy wypukłą
stroną widelca, tworząc tym samym dekoracyjne paski.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C i
wstawiamy ciasteczka na 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 1500C
i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Wspaniałe herbatniki, sama jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mniam!
OdpowiedzUsuńa mozna zrobić kwadratowe?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, więc nie mogę zagwarantować efektu, choć teoretycznie można spróbować rozwałkować ciasto niezbyt cienko i powycinać kwadraty. Na pewno udałoby się z herbatnikami maślanymi, które również mam na blogu.
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń