Mega serowa i niezwykle smaczna, a jednocześnie bardzo łatwa
do wykonania. Zaskoczcie rodzinę serowym smakiem!
Składniki na 2 duże pizze:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 1 płaska łyżka soli
- 300 – 350 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy
- 200 g żółtego sera
- 150 g sera mozzarella
- 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, lazur)
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka ulubionych ziół do pizzy (np. oregano, bazylia lub gotowa mieszanka)
Ciasto: Świeże
drożdże rozpuszczamy w niewielkiej porcji ciepłej wody. Do mąki dodajemy resztę
wody, olej, sól i na koniec drożdże. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na
dwie równe porcje, formujemy je w kule, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i
przenosimy na natłuszczone blachy.
Farsz: Wszystkie
sery ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy ze śmietanką i ziołami. Wykładamy
na dwa przygotowane spody do pizzy.
Pieczemy ok. 15-20 min. w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 2000C.
Podajemy z keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz