sobota, 24 maja 2014

PIZZA SZPINAKOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM I KURCZAKIEM




Smaczna, szpinakowa pizza z kurczakiem i niebieskim serem pleśniowym. Inspirowałam się smakami zapiekanki makaronowej, którą bardzo lubimy, więc byłam pewna, że w tym wydaniu również nam posmakuje. Polecam!

Składniki na 2 duże pizze:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300 – 350 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy
Farsz:
  • 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego, np. gorgonzola, lazur (200 g)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej

Ciasto: Świeże drożdże rozpuszczamy w niewielkiej porcji ciepłej wody. Do mąki dodajemy resztę wody, olej, sól i na koniec drożdże. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe porcje, formujemy je w kule, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przenosimy na natłuszczone blachy.

Farsz: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, szklimy i dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy razem przez 2 minuty i dodajemy rozmrożony na sitku szpinak. Smażymy około 5 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w kostkę niebieski ser pleśniowy, wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Mieszamy do momentu aż ser całkowicie się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje. Studzimy.
Masę szpinakową rozsmarowujemy na cieście, posypujemy kawałkami kurczaka i serem mozzarella.
Pieczemy ok. 15-20 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C – do lekkiego zrumienienia brzegów pizzy. 

Czas na szpinak 4!

1 komentarz:

  1. Świetna pizza, uwielbiam szpinak ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń