Na zdrowe i pyszne śniadanie lub podwieczorek polecam placki
z płatkami owsianymi i bananami. Są słodkie i tak pełne smaku, że można je jeść
bez dodatków. Smacznego!
Składniki na 25
szt.:
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- olej do smażenia
Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i dodajemy miód. Mleko
zagotowujemy i wrzącym zalewamy płatki z miodem. Mieszamy, przykrywamy i
odstawiamy na około 30 minut do przestudzenia.
Po tym czasie dodajemy jajka, mąkę i banany rozgniecione
widelcem. Miksujemy do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie
porcje ciasta, formując placki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy z
tłuszczu na bibule.
Wspaniałe te placki :) Super pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Muszą być pyszne:) z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPani Małgosiu, robiłam je już 2 razy. Są smaczne, ale mają taki delikatnie surowy posmak. Czy zrobiłam coś nie tak, czy tak właśnie powinny smakować? Dodam jeszcze, że ostatnim razem robiłam je bez jajek ze względu na uczuleniowca w rodzinie, ale nie rozpadały się:-) Pewnie to zasługa płatków owsianych.
OdpowiedzUsuńTrudno mi ocenić, o jaki konkretnie posmak chodzi. W tych plackach zdecydowanie dominuje smak płatków owsianych i bananów. Czy robiła Pani inne placki z bananami, aby porównać smaki? Smażone banany mają właśnie taki dość intensywny smak i być może o niego chodzi. Jeśli natomiast jest to smak surowego ciasta, to wystarczy placki dłużej przytrzymać na patelni, na mniejszym ogniu, aby "doszły" w środku. Może za trzecim razem będą idealne;) Pozdrawiam gorąco!
Usuńza duzo mąki
UsuńPrzyznam szczerze, że to jedyne bananowe placki, które robiłam. Może tak po prostu ma być:-) Spróbuję po raz kolejny na pewno! Dziękuję za odpowiedź i całe mnóstwo wspaniałych przepisów! Kiedy chcę zrobić coś nowego, zawsze najpierw zaglądam tutaj:-)
OdpowiedzUsuń