Bigos po cygańsku z klopsikami, bez typowej dla tego dania
kapusty i przypominający raczej leczo. Niemniej jednak danie z całą pewnością
zasługuje na uwagę z racji swej oryginalności, łatwości wykonania i dobrego
smaku. Dzięki warzywom ze słoika nie wymaga długiego gotowania, a przed
podaniem z łatwością je podgrzejemy.Sprawdzi się świetnie na większym przyjęciu lub jako ciepłe danie na
kolację. Polecam!
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g pieczarek
- 100 g papryki konserwowej
- 3 ogórki kiszone
- 3 cebule
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
Mięso mielone łączymy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie
kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do
zrumienienia.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i
kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim
najpierw pieczarki, a potem cebulę. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w
paski ogórki kiszone, paprykę konserwową, podsmażone klopsiki i przecier
pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprze, mieszamy i dusimy na
małym ogniu przez ok. 5 – 10 min.
Źródło: gazeta „Przepisy czytelników” nr 2/2011 z moimi
małymi zmianami.
robię czesto i bardzo mi smakuje
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam, ale podoba mi się ten pomysł.
OdpowiedzUsuńKiedy potrzebuje inspiracji do obiadu dla rodziny (ja jestem wege od bardzo dawna :)), zagladam na Pani bloga, przewijam posty i nagle strzal w dziesiatke - przepis idealny! Zdazylam juz wyprobowac kilkanascie potraw i kazda budzi zachwyt. Jutro rodzinka zje ten bigos :)
OdpowiedzUsuń