czwartek, 12 grudnia 2013

BIGOS PO CYGAŃSKU Z KLOPSIKAMI




Bigos po cygańsku z klopsikami, bez typowej dla tego dania kapusty i przypominający raczej leczo. Niemniej jednak danie z całą pewnością zasługuje na uwagę z racji swej oryginalności, łatwości wykonania i dobrego smaku. Dzięki warzywom ze słoika nie wymaga długiego gotowania, a przed podaniem z łatwością je podgrzejemy.Sprawdzi się świetnie na większym przyjęciu lub jako ciepłe danie na kolację. Polecam!

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 100 g papryki konserwowej
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Mięso mielone łączymy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim najpierw pieczarki, a potem cebulę. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w paski ogórki kiszone, paprykę konserwową, podsmażone klopsiki i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprze, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 – 10 min.


Źródło: gazeta „Przepisy czytelników” nr 2/2011 z moimi małymi zmianami.

3 komentarze:

  1. robię czesto i bardzo mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie robiłam, ale podoba mi się ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy potrzebuje inspiracji do obiadu dla rodziny (ja jestem wege od bardzo dawna :)), zagladam na Pani bloga, przewijam posty i nagle strzal w dziesiatke - przepis idealny! Zdazylam juz wyprobowac kilkanascie potraw i kazda budzi zachwyt. Jutro rodzinka zje ten bigos :)

    OdpowiedzUsuń