wtorek, 31 grudnia 2013

KASZUBSKA STRUCLA MAKOWA




Co roku piekę struclę makową z innego przepisu. Tym razem sięgnęłam do „Dziennika Bałtyckiego” publikującego przepisy laureatów pomorskiego plebiscytu Smakosz 2013. Jest to strucla dla leniwych lub zapracowanych, bo z wykorzystaniem gotowej masy makowej;) Mnie zaciekawił proces przygotowywania ciasta drożdżowego na zaczynie z uprzednio ugotowanego mleka z masłem, połączonego z masą jajeczną i drożdżami. Praca z tym ciastem była lekka i przyjemna i nie wymagała zbyt długiego wyrabiania. Smak i końcowy efekt wizualny również bez zastrzeżeń, więc gorąco polecam!

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • puszka gotowej masy makowej (ok. 1 kg)
  • do dekoracji: lukier z cukru pudru i bakalie

Mleko zagotowujemy razem z masłem. Odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką mleka. Pozostały cukier ubijamy z całymi jajkami na jasną, puszystą masę. Do lekko letniego mleka dodajemy masę jajeczną i drożdże. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. 
Rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką i zagniatamy sprężyste ciasto. Odstawiamy je na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy na prostokąty o grubości ok. 5 mm. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym białkiem, a następnie masą makową. Zwijamy rolady wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce. Przekładamy je do długich kek sówek wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. 
Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. 
Studzimy i dekorujemy polewą lukrową i bakaliami.


2 komentarze: