sobota, 14 grudnia 2013

SERNIK NA ZIMNO Z ORZESZKAMI W KARMELU




Słone orzeszki w słodkim karmelu pod chłodną, orzeźwiającą pianką serową – poezja! Muszę jednak uczciwie przyznać, że z tym sernikiem, a właściwie z masą karmelową miałam nie lada problem – pierwszą spaliłam, a druga wyszła za jasna. Pewnie łatwiej byłoby dodać gotowego karmelu;). Niemniej jednak prezentacja i smak tego oryginalnego sernika rekompensują wszystkie niepowodzenia i trudności.  Zachęcam do zmierzenia się z tym cudem!

Spód:
  • 450 g kakaowych herbatników*
  • 280 g masła
Masa karmelowa:
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 190 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 – 200 g solonych orzeszków ziemnych
Masa serowa:
  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka śmietany kremówki

Spód: Herbatniki mielimy w malakserze lub jak najdrobniej kruszymy własnym sposobem. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i łączymy z herbatnikami. Powstałą masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy 25-26 cm. Formę możemy wcześniej wyłożyć folią aluminiową. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Masa karmelowa: Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż cały cukier się roztopi. Następnie ogień zwiększamy i gotujemy przez ok. 20 min. mieszając i uważając, zwłaszcza pod koniec gotowania, aby karmel się nie przypalił. Kiedy masa zacznie gęstnieć i przybierze kolor karmelowy wlewamy do niej śmietanę kremówkę i cały czas mieszając podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 min. Karmel lekko studzimy, mieszamy z orzeszkami i wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Masa serowa: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy i miksujemy z serkami, kremówką i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Lekko studzimy i łączymy z masa serową. Dobrze miksujemy i wylewamy na masę karmelową. Chłodzimy w lodówce prze co najmniej 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.

Polewa: Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i fantazyjnie wylewamy na schłodzony sernik. Ponownie chłodzimy w lodówce. 

* jeśli nie mamy herbatników kakaowych możemy użyć zwykłych, a stopione masło przed połączeniem z nimi mieszamy z 2 łyżkami kakao. 

Ciasta bez pieczenia  

Źródło: gazetka „Najlepsze ciasta” nr 10(5)/2013 – po zwiększeniu proporcji i podwojeniu ilości orzeszków w karmelu;).

2 komentarze: