Ciasto Latte Macchiato przypomina w smaku tradycyjne
Tiramisu i przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kawy. Jest lekkie,
wilgotne i z każdym dniem coraz pyszniejsze. Wprost rozpływa się w ustach.
Przepis znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię, ale jak zwykle poddałam go własnym,
niewielkim modyfikacjom (zmniejszyłam ilość biszkoptów). Gorąco polecam!
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1 ½ łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- ½ szklani cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml wody
- 150 ml likieru czekoladowego lub kawowego
- 100 g okrągłych biszkoptów
-
ciemne kakao
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy żółtka, wodę i olej. Miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki.
Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm wykładamy papierem do
pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.
Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na
jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do
połączenia się składników.
Poncz: Kawę zaparzamy w 250 ml wrzącej wody, studzimy
i łączymy z likierem.
Wykonanie: Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przecinamy
na dwa cienkie płaty. Pierwszy z nich wkładamy do blaszki, nasączamy 1/3 ponczu
i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go 1/3
ponczu i smarujemy pozostałym kremem. Biszkopty moczymy w pozostałym ponczu i
układamy na kremie, jeden obok drugiego. Całość posypujemy przesianym kakao.
Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Miło mi, że ciasto smakowało :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pysznie wygląda chętnie bym zjadła:D
OdpowiedzUsuńRobiłam je niedawno. Całkiem smaczne :) Muszę koniecznie dodać go na bloga :)
OdpowiedzUsuńPyszne to ciasto polecam !!!!
OdpowiedzUsuńMniam..ślinka cieknie..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńWlasnie piecze mi się biszkopt , mam nadzieje że sie uda . Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńZ pewnością się uda! Życzę smacznego;)
Usuń