środa, 4 grudnia 2013

MIĘSNY KOCIOŁEK Z RYŻEM




Na dworze pierwsze przymrozki, więc dobrze kiedy w domu czeka na nas sycący i rozgrzewający posiłek. Ten pyszny, mięsny kociołek można przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. Polecam!

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • olej

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem z rozdrobnionym mięsem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa mielonego.
Ryż gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy ugotowany ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w kostkę, osączoną fasolę i pomidory z puszki. Całość zalewamy ok. 300 ml wody i mieszając od czasu do czasu do czasu gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 min.

Źródło: gazeta „Przepisy czytelników” nr 1/2013.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam- pyszne! Szczególnie odgrzane na drugi dzień, kiedy wszystko dobrze przejdzie czerwoną fasolą :-) Polecam!

    OdpowiedzUsuń