Na dworze pierwsze przymrozki, więc dobrze kiedy w domu
czeka na nas sycący i rozgrzewający posiłek. Ten pyszny, mięsny kociołek można
przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. Polecam!
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka w proszku
- przyprawa do mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
- olej
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Razem z
rozdrobnionym mięsem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do
smaku solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa mielonego.
Ryż gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem,
dodajemy ugotowany ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w
kostkę, osączoną fasolę i pomidory z puszki. Całość zalewamy ok. 300 ml wody i
mieszając od czasu do czasu do czasu gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30
min.
Źródło: gazeta „Przepisy czytelników” nr 1/2013.
Zrobiłam- pyszne! Szczególnie odgrzane na drugi dzień, kiedy wszystko dobrze przejdzie czerwoną fasolą :-) Polecam!
OdpowiedzUsuń