Robiłam już kilka innych sałatek z kaszą gryczaną, ale ta najbardziej przypadła mi do gustu. Smaczna i pożywna, a do tego niezbyt skomplikowana. Gorąco polecam!
- 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
- 30 dag ulubionej wędliny, np. szynkowej
- 30 dag żółtego sera, np. Salami
- biała część dużego pora
- 3 jajka
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i razem z
wędliną kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy razem z odsączoną kukurydzą, serem
startym na dużych oczkach tarki i drobno pokrojonym porem. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem, mieszamy ze śmietaną i majonezem.
Źródło: gazetka „Przyślij przepis” nr 10/2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz