wtorek, 3 grudnia 2013

SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ



 
Robiłam już kilka innych sałatek z kaszą gryczaną, ale ta najbardziej przypadła mi do gustu. Smaczna i pożywna, a do tego niezbyt skomplikowana. Gorąco polecam!

  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • 30 dag ulubionej wędliny, np. szynkowej
  • 30 dag żółtego sera, np. Salami
  • biała część dużego pora
  • 3 jajka
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i razem z wędliną kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy razem z odsączoną kukurydzą, serem startym na dużych oczkach tarki i drobno pokrojonym porem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy ze śmietaną i majonezem.

Źródło: gazetka „Przyślij przepis” nr 10/2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz