Miałam błędne wrażenie, że przygotowanie chlebków pita
wymaga jakichś nadzwyczajnych umiejętności i przez długi czas omijałam je
szerokim łukiem. A okazuje się, że są bardzo łatwe i nieskomplikowane. Pracy z
nimi tyle co z ciastem do pizzy, a charakterystyczna pusta kieszonka tworzy się
pod wpływem pieczenia cienko rozwałkowanych placków w bardzo wysokiej
temperaturze. Można je jadać jako dodatek do wielu dań, z dipami, zupami lub
faszerować ulubionymi dodatkami warzywnymi, mięsnymi lub serowymi. Na co dzień jada
się je w Turcji i Grecji, ale od czasu do czasu można też w polskiej kuchni;)
Polecam!
- 350 g (3 szklanki) mąki chlebowej
- 210 ml (1 niecała szklanka) wody
- 15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek (ewent. oleju)
- 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną wody. Mąkę
przesiewamy, na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn z drożdży.
Po około 15 minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie,
jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką lub natłuszczoną
folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagniatamy, dzielimy na
8 części (ewent. 6 lub 10 w zależności od tego jak duże chcemy chlebki),
formujemy kulki i rozwałkowujemy je na cienkie, owalne placki o grubości ok. 5
mm. Oprószamy je lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 min.
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 2300C,
wkładamy blaszkę, na której będziemy piec chlebki i mocno ją nagrzewamy.
Chlebki układamy w niewielkich odstępach na gorącej blaszce i wkładamy do
piekarnika na ok. 8-10 min, do czasu aż lekko się zarumienią. Studzimy na
kratce.
Szczerze mówiąc w życiu o czymś takim nie słyszałam - trzeba będzie przetestować:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj spróbowałam tego przepisu. Chlebki są pyszne. Ja jeszcze trochę muszę ppracwać nad wykjonaniem:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, mąka chlebowa ma byc pszenna czy żytnia
OdpowiedzUsuńWitam, chodzi o mąkę pszenną.
Usuńśliczne dzięki
Usuń