poniedziałek, 30 grudnia 2013

CHLEBKI PITA




Miałam błędne wrażenie, że przygotowanie chlebków pita wymaga jakichś nadzwyczajnych umiejętności i przez długi czas omijałam je szerokim łukiem. A okazuje się, że są bardzo łatwe i nieskomplikowane. Pracy z nimi tyle co z ciastem do pizzy, a charakterystyczna pusta kieszonka tworzy się pod wpływem pieczenia cienko rozwałkowanych placków w bardzo wysokiej temperaturze. Można je jadać jako dodatek do wielu dań, z dipami, zupami lub faszerować ulubionymi dodatkami warzywnymi, mięsnymi lub serowymi. Na co dzień jada się je w Turcji i Grecji, ale od czasu do czasu można też w polskiej kuchni;) Polecam!

Składniki na ok. 8 chlebków:

  • 350 g (3 szklanki) mąki chlebowej
  • 210 ml (1 niecała szklanka) wody
  • 15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek (ewent. oleju)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną wody. Mąkę przesiewamy, na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn z drożdży. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką lub natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 

Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagniatamy, dzielimy na 8 części (ewent. 6 lub 10 w zależności od tego jak duże chcemy chlebki), formujemy kulki i rozwałkowujemy je na cienkie, owalne placki o grubości ok. 5 mm. Oprószamy je lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 min. 

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 2300C, wkładamy blaszkę, na której będziemy piec chlebki i mocno ją nagrzewamy. Chlebki układamy w niewielkich odstępach na gorącej blaszce i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 min, do czasu aż lekko się zarumienią. Studzimy na kratce.


Domowe pieczywo i bułki

Przepis na podstawie książki ”Chleb – wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”.

5 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc w życiu o czymś takim nie słyszałam - trzeba będzie przetestować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj spróbowałam tego przepisu. Chlebki są pyszne. Ja jeszcze trochę muszę ppracwać nad wykjonaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie, mąka chlebowa ma byc pszenna czy żytnia

    OdpowiedzUsuń