piątek, 20 grudnia 2013

MUFFINKI PIERNIKOWE Z CZEKOLADĄ




Najlepsze muffinki piernikowe jakie zdarza mi się piec. Mięciutkie, wilgotne, z jabłkiem i kawałkami czekolady. Rewelacyjne! Zwykle piekę od razu z dwóch porcji, bo znikają w tempie ekspresowym, jeszcze zanim zdążę polać je czekoladą;) Zawsze się udają i zawsze są pyszne. Polecam!

Przepis ze strony Moje wypieki.

Składniki na ok. 12-15 muffinek:
  • 1 ½ szklanki maki pszennej
  • ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • ½ szklanki ciemnego cukru (lub zwykłego)
  • ½ szklanki miodu (można nieco mniej)
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 średnie jabłko
Polewa czekoladowa:
  • 1 czekolada gorzka lub mleczna
  • 2 łyżki śmietany kremówki, serka mascarpone lub homogenizowanego (co mamy pod ręką)

Czekoladę kroimy w drobną kostkę, a jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.
W jednym naczyniu łączymy mąkę pszenną i razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko i dodajemy miód, maślankę, mleko  i olej.
Zawartość obu naczyń łączymy, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy czekoladę i jabłko, i ponownie mieszamy.
Ciastem napełniamy papilotki do muffinek do ¾ ich wysokości. Pieczemy przez ok. 25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem lub śmietanką. Smarujemy przestudzone muffinki.

1 komentarz:

  1. Też ostatnio piekłam piernikowe, tylko bez czekolady. Wyglądają uroczo! :)

    OdpowiedzUsuń