czwartek, 5 grudnia 2013

PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM




Dobry, łatwy piernik z musem jabłkowym. Lekki i aromatyczny. Domyślam się, że dzięki jabłkom długo zachowuje świeżość. Niestety nie dane mi było tego sprawdzić, bo u nas rozszedł się zanim zdążyłam się zorientować, nawet bez dekorowania polewą czy cukrem pudrem… Cudem udało mi się sfotografować ostatnie kawałki;)

  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 4 większe jabłka lub ok. ¾ musu z jabłek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dusimy na wolnym ogniu do momentu kiedy się rozgotują. Można je też zmiksować lub przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładki mus.
Margarynę rozpuszczamy, studzimy i miksując dodajemy kolejno cukier, miód, mąkę na przemian z jajkami, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i przestudzony mus jabłkowy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki o wymiarach 10 x 22 cm (lub nieco większej).
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 60 min. (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy udekorować dowolną polewą lub cukrem pudrem.

Źródło: „Tradycyjna kuchnia polska” Prószyński i S-ka, z niewielką modyfikacją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz