Dobry, łatwy piernik z musem jabłkowym. Lekki i aromatyczny. Domyślam się, że dzięki
jabłkom długo zachowuje świeżość. Niestety nie dane mi było tego sprawdzić, bo
u nas rozszedł się zanim zdążyłam się zorientować, nawet bez dekorowania polewą
czy cukrem pudrem… Cudem udało mi się sfotografować ostatnie kawałki;)
- 150 g masła lub margaryny
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 4 większe jabłka lub ok. ¾ musu z jabłek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dusimy na
wolnym ogniu do momentu kiedy się rozgotują. Można je też zmiksować lub przetrzeć
przez sito, aby uzyskać gładki mus.
Margarynę rozpuszczamy, studzimy i miksując dodajemy kolejno
cukier, miód, mąkę na przemian z jajkami, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę
do piernika i przestudzony mus jabłkowy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i
oprószonej bułką tartą keksówki o wymiarach 10 x 22 cm (lub nieco większej).
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1800C przez ok. 60 min. (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy udekorować dowolną
polewą lub cukrem pudrem.
Źródło: „Tradycyjna kuchnia polska” Prószyński i S-ka, z
niewielką modyfikacją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz