piątek, 5 kwietnia 2013

ZUPA OGÓRKOWA




Nasza ulubiona zupa! Rozgrzewająca, sycąca, aromatyczna i do tego z wkładką w postaci kiełbaski. Z użyciem własnoręcznie wyhodowanych i ukiszonych ogórków. Kwasowość można regulować wg własnych upodobań dodając mniej lub więcej kwasu z ogórków. Polecam!


  • litrowy słoik ogórków kiszonych
  • 2 l rosołu (może być z kostki)
  • 1 szkl. mleka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 średnia cebula
  • 1 kiełbasa śląska
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka, zalać rosołem, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez ok. 30 min w zwykłym garnku lub 7 min pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft.
Ogórki wyjąć ze słoika zachowując ok. 1 szkl. kwasu ogórkowego, zetrzeć je na tarce i dusić na maśle przez 10 min. na małym ogniu.
Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich ogórki, kwas ogórkowy i kiełbaskę z cebulką. Zagotowujemy.  Mleko hartujemy z odrobiną gorącej zupy i dodajemy do reszty, ponownie zagotowujemy, przyprawiamy do smaku, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz