Pierwszy raz tak podanej rybki spróbowałam u koleżanki. Smak
zachwycił mnie do tego stopnia, że w domu spróbowałam go odtworzyć. Oczywiście
można użyć każdej innej białej ryby, choć ja najbardziej lubię tę odsłonę
właśnie z dorszem. Polecam!
- 40 dag filetów z dorsza
- sok z ½ cytryny
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- olej
Warzywa:
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 80 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
Filety skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
Panierować kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na
rozgrzanym oleju na złoto.
Wszystkie warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przysmażać na patelni razem z 50 g masła przez ok. 5 min. Po tym czasie dodać
Vegetę i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 min.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wyłożyć
połowę warzyw, na nich ułożyć rybę i przykryć pozostałymi warzywami. Na
wierzchu ułożyć pozostałe masło w piórkach. Zapiekać przez 15 min. w piekarniku
rozgrzanym do 1800C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz