W ogrodzie wreszcie robi się zielono, więc pizza też może
być nawiązaniem do wiosny. Kolejna w rozmiarze XXL. Mam sentyment do tego
zestawienia, bo pomysł na taką właśnie pizzę wysłałam jakiś czas temu do
gazetki „Przyślij przepis” i został w niej wydrukowany. Polecam!
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. ciepłej wody
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
Farsz:
- opakowanie mrożonych brokuł
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 kiszone ogórki
- 2 cebule
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 15 dag sera żółtego
- przyprawa uniwersalna typu Vegeta
- sól, pieprz
Ciasto: Do
mąki dodajemy olej, sól i na koniec drożdże rozpuszczone w wodzie z dodatkiem
cukru. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i
przenosimy na dużą blachę z piekarnika posmarowaną olejem.
Farsz:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pomidory, chwilę poddusić i
doprawić przyprawą uniwersalną do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
Brokuły ugotować w posolonej wodzie na pół-miękko. Ogórki pokroić w drobną
kostkę, jajka pokroić w plastry, ser zetrzeć na tarce.
Na cieście rozsmarować sos pomidorowo-cebulowy, na nim
ułożyć jajka, posolić i popieprzyć.
Między krążkami jajek ułożyć różyczki brokuł, całość posypać ogórkiem i na
koniec serem.
Piec przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz