czwartek, 11 kwietnia 2013

KLUSECZKI WANILIOWE




Bardzo łatwe i pyszne kluseczki. Kiedy córka była mniejsza jadała je bardzo często. Na ich przygotowanie wystarcza 15 min. Podajemy je z ulubionym sosem owocowym i dekorujemy owocami - my lubimy np. z malinami, których spory zapas mamy jeszcze w zamrażalce;)

  • 1/3 szkl. mąki 
  • 1 waniliowy serek homogenizowany
  • 1 jajko 
  • sól  
Mąkę, serek, jajko i szczyptę soli mieszamy na jednolitą masę. Ciasto nabieramy czubkiem łyżki – kluseczki powinny być nieduże. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Ciasto nie będzie się przyklejało do łyżki, jeśli za każdym razem będziemy ją zanurzać w zimnej wodzie. Kluseczki można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. A mi nie wyszły :-( Chyba ciasto za rzadkie było bo spływały z łyżki a później "rozchodziły się" w wodzie. Może mąki dosypać? Jak Pani wkłada je do wrzątku to raczej "zrzuca" z łyżki czy wkłada z łyżką do wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że konsystencja ciasta zależy od rodzaju używanego serka. Używam takiego względnie gęstego. Ciasto nie powinno spływać z łyżki, bo robimy kluseczki, a nie lane ciasto;) Pewnie trzeba dosypać mąki, tak na wyczucie. Ciasto zsuwam z łyżki tuż nad powierzchnią wody. Może następnym razem wyjdą lepiej. Sama dawno ich nie robiłam, bo córka podrosła i woli konkretniejsze rzeczy.

      Usuń