Karkówka pojawia się na naszym stole bardzo często i w
różnych odsłonach. Jednym z pomysłów, do których regularnie powracam jest
karkówka zapiekana z serem i cebulką. Niezbyt pracochłonna i bardzo smaczna. Prezentuje
się na tyle ładnie, że można ją podać nie tylko na codzienny obiad do
ziemniaków, ale też na większe przyjęcia do pieczywa. Polecam!
- 80 dag karkówki
- 1 duża cebula
- 8 plastrów sera żółtego
- 8 łyżeczek majonezu
- sól, pieprz
- przyprawa typu Vegeta
Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Mięso pokroić na 8
równych plastrów. Każdy z plastrów posypać solą, pieprzem, odrobiną Vegety i
ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze
rozsmarować łyżeczkę majonezu, ułożyć krążek cebuli i plaster sera. Zapiekać w
piekarniku rozgrzanym do 1800C przez ok. 40 min do miękkości
karkówki.
Przepis podpatrzony kilka lat temu w gazetce „Przyślij
przepis”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz