niedziela, 8 września 2013

TORT CZEKOLADOWY WIELOWARSTWOWY




Efektowny tort wielowarstwowy o smaku czekoladowym, na szczególne okazje. U nas szczególnych okazji pod dostatkiem więc piekłam go już dwa razy. Jest pyszny, zachwycający i każdorazowo robi duże wrażenie na gościach, którzy z zapałem liczą warstwy i odgadują kolejne smaki;) Najlepszy jest mocno schłodzony. Przy jego wykonaniu inspirowałam się przepisem znalezionym w gazecie „Przyślij przepis”, ale udoskonaliłam go przez dodanie dwóch kolejnych warstw, aby był bardziej dostojny. W jego przygotowanie trzeba włożyć sporo pracy i czasu, ale zapewniam, że trud się opłaca. Gorąco polecam!

Biszkopt kakaowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
Biszkopt kawowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Biszkopt kokosowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Biszkopt cytrynowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego (lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej + skórka otarta z 1/2 cytryny)
Krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 3 łyżki rumu
Do nasączania:
  • 1 torebka herbaty earl grey
  • ½ szkl. wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 ml rumu
Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka czekolada
  • ½ szkl. śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny
Dekoracja:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao przy biszkopcie kakaowym, kawę przy kawowy, wiórki kokosowe przy kokosowym i kisiel cytrynowy przy cytrynowym. Całość mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wykładamy papierem, boków niczym nie smarujemy i wylewamy ciasto. Każdy z biszkoptów pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 12-15 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy, boki oddzielamy nożykiem i wykładamy na ściereczkę.

Krem: Budynie mieszamy z cukrem i 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i przez chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu a potem rumu. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Krem dzielimy na dwie równe części.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, każdą oddzielnie. Studzimy. Do pierwszej połowy kremu dodajemy czekoladę białą do drugiej gorzką. Miksujemy. Do trzeciej miseczki odkładamy 1/3 kremu białego i 1/3 kremu czekoladowego. Miksujemy. W ten sposób otrzymamy 3 kremy: biały, czekoladowy i mieszany.

Do nasączania: Torebkę herbaty parzymy we wrzątku, dodajemy cukier, sok z cytryny i rum. Mieszamy i studzimy.

Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy i roztapiamy w niej połamaną czekoladę, margarynę i cukier. Mieszamy do połączenia się składników. Nie zagotowujemy. Studzimy.

Wykonanie: Każdy z biszkoptów nasączamy przygotowanym ponczem. Układamy w kolejności:
  1.  biszkopt kawowy
  2. krem czekoladowy
  3.  biszkopt kokosowy
  4.  krem biały
  5. biszkopt kakaowy
  6. krem mieszany
  7. biszkopt cytrynowy
Całość smarujemy polewą czekoladową.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i przy pomocy szprycy dekorujemy tort wg własnego pomysłu.
Gotowy tort chłodzimy w lodówce.

29 komentarzy:

  1. Ale mi apetytu narobiłaś. Wspaniały torcik, precyzyjny.
    Zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie złożone, kremowe torty, boski *__* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wypieki przynoszą najwięcej satysfakcji, a smakują jak rajskie ciastko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow :D Poproszę taki na moje urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle różnych smaków w jednym torcie. Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła chociaż kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wszystkie miłe słowa uznania. Ten tort naprawdę jest ich wart! Pozdrawiam i życzę równie udanych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędny,ledwie się skończył a domownicy już pytają kiedy następny.Pozdrawiam,Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak sądzisz gdyby warstwę kokosową zastąpić warstwą orzechową,czy byłoby równie smacznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy bardzo dobrze komponują się z czekoladą, więc z pewnością będą tu dobrze pasowały. Sama chętnie wypróbuję ten pomysł następnym razem. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam;)

      Usuń
  10. Pomysł wypróbowany,goście zachwyceni,tort został zamówiony na roczek dla siostrzeńca więc chyba naprawdę smakował,dzieki za przepis,będę do ciebie zaglądać częściej w poszukiwaniu inspiracji.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Torcik pyszny...Pieklam bratu na urodziny w lutym a dzisiaj pieklam bratankowi na urodziny.Tak wszystkim smakowal...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten torcik jeszcze nikogo nie zawiódł;) Dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
    2. mam pytanko a czy do biszkoptów nie ma proszku do pieczenia?

      Usuń
    3. Standardowo do biszkoptów nie dodaję proszku do pieczenia. Dobrze ubita piana z białek powoduje, że są wystarczająco puszyste. Proszę spróbować. Życzę powodzenia i pozdrawiam!

      Usuń
  12. Mam pytanie na jaką tortownice jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podałam w opisie - na tortownicę o średnicy od 22 do 24 cm. Osobiście zawsze piekę w takiej, która ma 24 cm.

      Usuń
  13. zrobiłam na urodziny córki trzymając sie przepisu,opuszczając tylko jeden biszkopt bo wydawało mi się za dużo,wyszło cudo ,zjedzony szybciutko .dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wielka radość, kiedy słyszę takie pozytywne słowa:) Życzę samych udanych wypieków również w przyszłości. Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  14. Polecam wszystkim ! Robiłam na parapetówkę, wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Naprawdę, super przepis !!! Udało mi się identyczne cudo stworzyć dla Wnusi na roczek.Naprawdę zrobił wrażenie :-)) Bardzo dziękuję za inspirację i gorąco pozdrawiam, życząc dalszych "słodkich pomysłów"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się z Pani sukcesu! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam po dalsze inspiracje :))

      Usuń
  16. A czy do kremu śmietankowego można dodać np truskawki? Bo u mnie są zwolennicy owoców w torcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. W tym torcie nie ma kremu śmietankowego, chyba że chodzi poprostu o najjaśniejszą warstwę z białą czekoladą. To kremy budyniowe na maśle, więc po schłodzeniu dość sztywne i moim zdaniem truskawki słabo tutaj pasują. Można ewentualnie pod każdy krem dać dżem truskawkowy. Świeże owoce sprawdzają się w tortach śmietankowych na bitej śmietanie. Aczkolwiek sama jestem zwolenniczką eksperymentów, więc spróbować z truskawkami można i tutaj, być może efekt będzie lepszy niż mi się wydaje;)

    OdpowiedzUsuń