Rabarbar, którego kwaskowate łodygi zwykliśmy wykorzystywać
w słodkich deserach, tak naprawdę jest warzywem. Jest to wieloletnia bylina,
która już wczesną wiosną wychodzi z ziemi, aby w maju zdobić ogród baldachimem
wielkich liście, a nas kusić zielono-różowymi łodygami. Rabarbar, mimo
zawartości niezbyt korzystnych szczawianów, których najmniej jest właśnie teraz
w maju, zawiera też cenne witaminy C i A oraz potas, fosfor, magnez i kwas
foliowy. No i jest niskokaloryczny, więc korzystajmy z niego póki trwa sezon!
Kokosowy rabarbarek
Kruche ciasto z rabarbarem na budyniu
Kruche z rabarbarem, karmelem i bezą
Rolada z rabarbarem i budyniem
Rabarbino z advocatem
Rolada bezowa z rabarbarową pianką
Ciasto czekoladowe z rabarbarem
Ciasto karmelowe z rabarbarem
Ciasto ucierane z rabarbarem
Placek z rabarbarem i kruszonką na maślance
Pianka rabarbarowa na biszkopcie
Sernik z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i bitą śmietaną
Ciastka francuskie z kajmakiem i rabarbarem
Muffinki jogurtowe z rabarbarem
Muffinki owsiane z rabarbarem
Ciasteczka z rabarbarem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz