Delikatna, rozpływająca się w ustach i niebiańsko pyszna
słodka-kwaśna rolada bezowa z pianką na bazie musu rabarbarowego. Połączenie
idealne! Z wyglądu bardzo niepozorna, więc na zdjęciu nie prezentuje się zbyt
okazale, ale po pierwszym kęsie każdy się w niej zakocha. Gorąco polecam!
- 5 białek
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
Beza: Białka (najlepiej lekko schłodzone) ubijamy ze
szczyptą soli na bardzo sztywną masę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy
cukier, a następnie cukier puder. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu winnego i
mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C. Dużą
blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ubitą
piankę, wyrównujemy i wkładamy do gorącego piekarnika. Od razu po włożeniu
zmniejszamy temperaturę do 1100C i pieczemy bezę przez 35 minut. Po upieczeniu
bezę wykładam na ściereczkę bawełnianą oprószoną cukrem pudrem, tak aby papier
do pieczenia był od góry. Papier delikatnie ściągamy i pozostawiamy bezę do
przestudzenia. Powinna być delikatnie krucha z wierzchu o miękkim, elastycznym wnętrzu.
Pianka rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy w
kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i mieszając
dusimy przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmięknie i zacznie się rozpadać.
Rabarbar zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki mus i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek
mascarpone i zimny mus rabarbarowy. Miksujemy.
Wykonanie:
Piankę rabarbarową rozsmarowujemy na blacie bezowym i delikatnie zwijamy w
roladę wzdłuż krótszego boku.
Mmmm wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://sweetabouteverythinglike.blogspot.com