środa, 13 maja 2015

ROLADA BEZOWA Z RABARBAROWĄ PIANKĄ




Delikatna, rozpływająca się w ustach i niebiańsko pyszna słodka-kwaśna rolada bezowa z pianką na bazie musu rabarbarowego. Połączenie idealne! Z wyglądu bardzo niepozorna, więc na zdjęciu nie prezentuje się zbyt okazale, ale po pierwszym kęsie każdy się w niej zakocha. Gorąco polecam!

Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka rabarbarowa:
  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone

Beza: Białka (najlepiej lekko schłodzone) ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną masę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie cukier puder. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu winnego i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ubitą piankę, wyrównujemy i wkładamy do gorącego piekarnika. Od razu po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 1100C i pieczemy bezę przez 35 minut. Po upieczeniu bezę wykładam na ściereczkę bawełnianą oprószoną cukrem pudrem, tak aby papier do pieczenia był od góry. Papier delikatnie ściągamy i pozostawiamy bezę do przestudzenia. Powinna być delikatnie krucha z wierzchu o miękkim, elastycznym wnętrzu.

Pianka rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i mieszając dusimy przez kilka minut na średnim ogniu, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Rabarbar zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki mus i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i zimny mus rabarbarowy. Miksujemy. 

Wykonanie: Piankę rabarbarową rozsmarowujemy na blacie bezowym i delikatnie zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku.
Rabarbarowa rewolucja

1 komentarz:

  1. Mmmm wygląda świetnie ;)
    http://sweetabouteverythinglike.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń