środa, 13 maja 2015

TARTA Z RABARBAREM I SERKIEM WIEJSKIM




Szukając rabarbarowych inspiracji, natknęłam się w moim wiekowym zeszycie z przepisami na tartę z masą jajeczną. Nie pamiętam, czy piekłam ją kiedykolwiek wcześniej, lecz intuicyjnie dodałam do niej opakowanie serka wiejskiego. Wyszło pysznie. Masa jest delikatna, mięciutka, z widocznymi kulkami serka, a całość słodko-kwaśna. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
Masa serkowo-rabarbarowa:
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 g rabarbaru

Kruche ciasto: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki okrąg nieco większy od średnicy formy do tarty. Ciasto przenosimy do formy, starannie wylepiamy dno i boki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem, ponownie schładzamy przez kwadrans w lodówce i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 1800C.

Masa serkowo-rabarbarowa: Żółtko i całe jajko ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas ubijając stopniowo wlewamy roztopione, ale przestudzone masło, a na koniec serek wiejski. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na wierzchu układamy rabarbar pocięty w około 2-centymetrowe paski. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 minut. Masa powinna się ściąć i lekko zezłocić, choć nadal pozostanie miękka.

Rabarbarowa rewolucja

1 komentarz:

  1. Zrobię to w ten weekend bo uwielbiam zarówno tartę jak i rabarbar. Zawsze piekłam placek drożdżowy z rabarbarem, tarta może być tylko smaczniejsza!

    OdpowiedzUsuń