Szukając rabarbarowych inspiracji, natknęłam się w moim wiekowym zeszycie z przepisami na tartę z masą jajeczną. Nie pamiętam, czy piekłam ją kiedykolwiek wcześniej, lecz intuicyjnie dodałam do niej opakowanie serka wiejskiego. Wyszło pysznie. Masa jest delikatna, mięciutka, z widocznymi kulkami serka, a całość słodko-kwaśna. Polecam!
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- ½ szklanki cukru
- 50 g roztopionego masła
- 200 g serka wiejskiego
- 200 g rabarbaru
Kruche ciasto: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy
pozostałe składniki i szybko zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę,
wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki
okrąg nieco większy od średnicy formy do tarty. Ciasto przenosimy do formy,
starannie wylepiamy dno i boki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem, ponownie schładzamy przez kwadrans w lodówce i
wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 1800C.
Masa serkowo-rabarbarowa: Żółtko i całe jajko ubijamy
z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas ubijając stopniowo wlewamy
roztopione, ale przestudzone masło, a na koniec serek wiejski. Masę wylewamy na
podpieczony spód tarty. Na wierzchu układamy rabarbar pocięty w około
2-centymetrowe paski. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 minut. Masa
powinna się ściąć i lekko zezłocić, choć nadal pozostanie miękka.
Zrobię to w ten weekend bo uwielbiam zarówno tartę jak i rabarbar. Zawsze piekłam placek drożdżowy z rabarbarem, tarta może być tylko smaczniejsza!
OdpowiedzUsuń